Verdubbeling schade door zakelijke identiteitsfraude

Voorkomen dat fraudeurs handelen in naam van organisatie

23 NOVEMBER 2016, AMSTERDAM
Samenvatting
Organisaties zijn steeds vaker het slachtoffer van identiteitsfraude, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Zo rapporteerde de Fraudehelpdesk in 2015 ruim 1.100 meldingen van zakelijke identiteitsfraude. 185 Financieel gedupeerde organisaties zijn voor ruim €700.000 opgelicht. In september 2016 stond de schadeteller op €1,7 mln, een toename van ruim 140% ten opzichte van 2015. In 2016 ontving de Fraudehelpdesk voorlopig 961 meldingen en zijn er 187 organisaties die een financiële schade meldden. Identiteitsgegevens komen in het overgrote deel van de gevallen op straat te liggen via het Internet, maar ook door nalatig gebruik van documenten op de werkvloer. Organisaties dienen zich te wapenen tegen deze onderbelichte vorm van identiteitsfraude.

Topje van de ijsberg
Veel organisaties durven of willen geen aangifte doen van identiteitsfraude. Schaamte en angst voor reputatieschade liggen hieraan ten grondslag. Identiteitsfraude kan bij (potentiele) relaties en klanten de indruk wekken dat zakelijke gegevens niet veilig zijn of dat een organisatie onzorgvuldig te werk gaat. Het werkelijke aantal gedupeerde organisaties ligt vermoedelijk een stuk hoger dan de voorlopige 961 meldingen die de Fraudehelpdesk dit jaar heeft ontvangen.

Nalatigheid
Te weinig organisaties zijn zich bewust van de gevolgen van zakelijke identiteitsfraude, een gevaar dat van januari tot september dit jaar goed was voor een gemiddelde schade van meer dan €9.000 per organisatie. Ook nalatigheid in het behandelen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie biedt fraudeurs de kans om anoniem in naam van de organisatie te handelen. Zo kunnen zij namens de organisatie aankopen doen, kredieten aanvragen, zaken met de Kamer van Koophandel regelen of de organisatie via social media of e-mail schade berokkenen.

Slim voorkomen
Identiteitsfraude kan plaatsvinden met gebruik van informatie die via internet is verkregen, maar ook met informatie van papieren documenten. In theorie is het zo simpel als ‘ga zorgvuldig om met identiteitsgegevens en documenten’, maar de praktijk laat vaak te wensen over – een document in de kantoorprullenbak, een achtergelaten kopietje in de printer of een vertrouwelijk rapport dat in een vergaderruimte blijft liggen. Organisaties dienen zich volgens de Rijksoverheid als volgt te wapenen tegen identiteitsfraude.

  1. Weet welke informatie vertrouwelijk is – alle documenten met identiteitsgegevens en adresgegevens van de organisatie of wachtwoorden van gebruikte systemen.
  2. Investeer in een ICT-beleid – stel een streng ICT-beleid op met duidelijke procedures en controle.
  3. Bewaar documenten op een veilige plek – laat documenten niet rondslingeren, maar gebruik een kluis of ladekast met slot.
  4. Maak kopieën onbruikbaar – schrijf datum en doel op het kopie en streep gegevens door die de ontvanger niet nodig heeft.
  5. Gooi documenten niet zomaar weg – zowel uit een open als uit een vergrendelde papierbak kunnen documenten gehengeld worden.
  6. Versnipper oude documenten – gebruik een geavanceerde papiervernietiger om documenten voor fraudeurs onbruikbaar te maken.
  7. Maak werknemers bewust – bespreek met werknemers hoe de kans op identiteitsfraude geminimaliseerd kan worden.


Dit persbericht is tot stand gekomen in overleg met de Fraudehelpdesk.

Afbeeldingen
Video's
Download PDF
Download PDF
Over Fellowes

Fellowes is een mondiale producent en leverancier van kantoormachines, oplossingen voor archiefopslag en kantooraccessoires. Al hun producten zijn ontworpen en ontwikkeld om de kwaliteit, efficiëntie en productiviteit op de werkplek te verbeteren.

berichten